Взаимодействие на B01AA03 варфарин , warfarin с Групи храни и напитки с умерено клинично значение
Това взаимодействие е умерено клинично значимо. При възможност избягвайте комбинациите! Изключение са случаите, когато се налага лечение поради специфични нужди.
B01AA03 варфарин , warfarin взаимодейства с храната/напитката "Групи храни и напитки с умерено клинично значение" по следният начин:
Мониториране: витамин К може да антагонизира хипопротромбинемичния ефект на пероралните антикоагуланти. Витамин К е кофактор при синтеза на факторите на кръвосъсирване, които се инхибират от пероралните антикоагуланти, като по този начин приемът на витамин К с храната или чрез хранителни добавки може да обърне действието на пероралните антикоагуланти. Резистентност към перорални антикоагуланти е свързана с приемане на храни с високо съдържание на витамин К. По сходен механизъм, намаляване приема на витамин К след стабилизиране на антикоагулантната терапия може да доведе до повишаване на международното нормализирано отношение и усложнения от кървене.
Храни богати на витамин К са говежди черен дроб, броколи, брюкселско зеле, зеле, цикория, маруля, горчица, магданоз, соеви зърна, спанак, швейцарско цвекло, ряпа, кресон и други зелени листни зеленчуци. Умерени до високи нива витамин К се намират също в други храни като аспержи, авокадо, копър, зелен грах, зелен чай, маргарин, майонеза, зехтин и соево масло.
Снаксове, съдържащи заместителя на мазнини олестра, съдържат 80 мкг витамин К на всяка унция, така че да се компенсира намаляването на витамин К, което може да настъпи поради нарушаването на неговата абсорбция от олестра. Дали тези храни могат да променят ефектите на пероралните антикоагуланти не е било широко изучавано. Едно малко проучване открило, че умерена консумация (1,5 порции/ден) не променя значително международното нормализирано отношение след 1 седмица при пациенти, получаващи продължителна антикоагулантна терапия.
Обратно към списък с взаимодействия на B01AA03 варфарин , warfarin