Взаимодействия

Взаимодействие на J01MA16 гатифлоксацин, gatifloxacin с Групи храни с маловажно клинично значение

Това взаимодействие е минимално клинично значимо. Рискът е минимален, но трябва да го имате предвид. Удачно е да се предприемат мерки за да се избегне взаимодейстието.

J01MA16 гатифлоксацин, gatifloxacin взаимодейства с храната/напитката "Групи храни с маловажно клинично значение" по следният начин:

Едновременното приемане на храни, богати на калций (включително зърнени храни, портокалов сок) може да промени бионаличността на гатифлоксацин (gatifloxacin).

Механизмът на това взаимодействие е хелация на калция и хинолона (quinolone), водещо до намаляване на бионаличността.

При употребата на портокалов сок налице е инхибирането на чревните транспортни механизми (P-гликопротеин или органични аниони, транспортни полипептиди) от флавоноидите.

Данните са противоречиви.

Едно проучване не съобщава за ефект при едновременен прием на мляко.

Друго проучване отчита леко намаление на бионаличността на гатифлоксацин (gatifloxacin) - 13.5 % намаление в максималната концентрация (Cmax), 12% намаление на площта под кривата "концентрация - време" (AUC), 15% увеличение на общия клирънс, когато се приема съвместно с портокалов сок обогатен с 12 единици калций, вместо с вода.

Този резултат може да бъде клинично значим, ако микроорганизмите имат гранични чувствителност.

Производителят е указал, че гатифлоксацин (gatifloxacin) може да бъде приеман без да се взема предвид храна, мляко или калций.

Клиницистите трябва да са подготвени за възможно лекарствено взаимодействие, ако се наблюдават субтерапевтични ефекти на гатифлоксацин (gatifloxacin).

Обратно към списък с взаимодействия на J01MA16 гатифлоксацин, gatifloxacin
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook