Взаимодействие на J01MA02 ципрофлоксацин, ciprofloxacin с Кофеин
Това взаимодействие е умерено клинично значимо. При възможност избягвайте комбинациите! Изключение са случаите, когато се налага лечение поради специфични нужди.
J01MA02 ципрофлоксацин, ciprofloxacin взаимодейства с храната/напитката "Кофеин" по следният начин:
Мониторинг: едновременното приложение на кофеин с някои антибиотици от групата на хинолоните може да повиши плазмените концентрации и фармакологичните ефекта на кофеин. Механизмът на взаимодйствие е инхибиране на CYP450 1A2 метаболизма на кофеин.
Хинолоните, инхибиращи CYP450 1A2 включват ципрофлоксацин, еноксацин, грепафлоксацин, налидиксова киселина, норфлоксацин и пефлоксацин (не всички налични на пазара). При изследване на здрави доброволци, еноксацин (100 до 400 мг два пъти дневно) повишава системна експозиция (AUC) на кофеин от 2-ва до 5 пъти и намалява неговия клирънс с около 80%. Пипемидова киселина в дози от 400 мг до 800 мг два пъти дневно повишава AUC на кофеин от 2-ва до 3 пъти и намалява неговия клирънс с около 60%.
Ципрофлоксацин приложен в дози от 250 до 750 мг два пъти дневно повишава AUC и елиминационния полуживот на кофеин с 50% до над 100% и намалява неговия клирънс с 30% до 50%. Норфлоксацин в доза от 400 мг два пъти дневно повишава AUC на кофеин с 16%, а доза от 800 мг два пъти дневно повишава AUC на кофеин с 52% и намалява неговия клирънс с 35%. Доказано е, че пефлоксацин (400 мг два пъти дневно) намалява клирънс на кофеин с 47%.
Обратно към списък с взаимодействия на J01MA02 ципрофлоксацин, ciprofloxacin