Взаимодействия

Взаимодействие на J01FA01 еритромицин, erythromycin с Групи храни и напитки с умерено клинично значение

Това взаимодействие е умерено клинично значимо. При възможност избягвайте комбинациите! Изключение са случаите, когато се налага лечение поради специфични нужди.

J01FA01 еритромицин, erythromycin взаимодейства с храната/напитката "Групи храни и напитки с умерено клинично значение" по следният начин:

Корекция на дозовия интервал: храната може да повлияе бионаличността (скоростта и степента, с която активната съставка се усвоява и достига до мястото на действие) на различните перорални (приемани през устата) форми и соли на еритромицин (erythromycin).

На индивидуалните етикети на продуктите трябва да бъде отбелязано подходящото време за приложение във връзка с приема на храна.

Сокът от грейпфрут може да повиши плазмените концентрации на еритромицина (erythromycin) при перорално приложение. Вероятният механизъм е инхибиране на CYP450 3A4-медиирания метаболизъм при първоначално преминаване на някои съединения, намиращи се в грейпфрутите в чревната стена.

В отворено, кръстосано проучване, състоящо се от шест здрави доброволци, едновременното приложение на еднократна доза еритромицин (erythromycin) (400 мг) с двойно концентриран сок от грейпфрут увеличава средната максимална плазмена концентрация (Cmax) на еритромицина (erythromycin) с 52% и площта под кривата концентрация-време (AUC) с 49% в сравнение с приложението му с вода. Времето на полуживот не е било повлияно. Клиничното значение на това потенциално взаимодействие не е известно.

Обратно към списък с взаимодействия на J01FA01 еритромицин, erythromycin
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook