Взаимодействия

Взаимодействие на ХАЯ ЛАБС СЕЙНТ ДЖОНС УОРТ - ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 450 мг * 120, HAYA LABS ST. JONHS WORT capsules 450 mg * 120 с A10BH03 - саксаглиптин (saxagliptin)

Това взаимодействие е умерено клинично значимо. При възможност избягвайте комбинациите! Изключение са случаите, когато се налага лечение поради специфични нужди.

Една от активните съставки на ХАЯ ЛАБС СЕЙНТ ДЖОНС УОРТ - ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 450 мг * 120, HAYA LABS ST. JONHS WORT capsules 450 mg * 120 е "N06AP01 - жълт кантарион (St. John's wort)" която взаимодейства с "A10BH03 - саксаглиптин (saxagliptin)" по следният начин:

Мониторинг: едновременното приложение с индуктори на CYP450 3A4 може да понижи плазмените концентрации на саксаглиптин (saxagliptin), който се метаболизира основно от изоензима. Според листовката на продукта, приложението на еднократна доза от 5 мг на саксаглиптин в комбинация с мощен CYP450 3A4 индуктор, като рифампин 600 мг веднъж дневно в стабилна плазмена концентрация, води до намаляване на пиковата плазмена концентрация (Cmax) на саксаглиптин с 53% и системната експозиция (AUC) с 76%. Тези промени са придружени от 39% увеличение на Cmax и незначима промяна в AUC на фармакологично активния метаболит, 5-хидроксисаксаглиптин. Като цяло, инхибиращата плазменият дипептидил пептидаза-4 (DPP4) активност на саксаглиптин в продължение на 24-часов дозов интервал не е била засегната от рифампин.

Приложение: не е необходима корекция на дозата на саксаглиптин при едновременен прием с рифампин или други CYP450 3A4 индуктори. Гликемичния контрол, обаче, трябва да се следи отблизо и да се уведоми лекарят, ако има съмнения за взаимодействие.

Обратно към списък с взаимодействия на ХАЯ ЛАБС СЕЙНТ ДЖОНС УОРТ - ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 450 мг * 120, HAYA LABS ST. JONHS WORT capsules 450 mg * 120

Взаимодействие на ХАЯ ЛАБС СЕЙНТ ДЖОНС УОРТ - ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 450 мг * 120, HAYA LABS ST. JONHS WORT capsules 450 mg * 120 с лекарства и продукти съдържащи A10BH03 - саксаглиптин (saxagliptin)

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook